Een goede strategie raakt een sweetspot tussen maatschappelijke impact en de relevantie voor de ondernemer of het bedrijf. Daar waar het programma of de organisatie vanuit een bedrijf wordt gestart -en niet vanuit een individu- wordt dit onlosmakelijk verbonden aan de betrokkenheid van medewerkers. Op dit scheidsvlak kan je namelijk de meeste lange termijn impact creeren.
Vragen die centraal staan bij de formulering van een dergelijke strategie zijn o.a.: Hoe kan je op een authentieke manier een bijdrage doen aan de samenleving? Wie zijn je hierbij je belangrijkste stakeholders en hoe activeer je die? Hoe kan je medewerkers hierbij betrekken en wat vinden zij belangrijk in de samenleving? Hoe kan ik mijn governance zo inrichten dat het effectief en efficient is? Hoe zoek ik de verbinding met mijn bedrijf en waar blijf ik weg van? Wat gaan we ook vooral niet doen?
Heb jij een vraag over (een van) deze strategische aspecten? Ik kan je daarbij helpen!
Hoe ik werk?
De trajecten waar ik graag bij betrokken ben geven altijd richting aan de beslissingen van morgen. Het uitgangspunt is namelijk altijd: “waar staan we nu, en waar willen we heen?”. Op basis daarvan concretiseren we de vraag en gaan we aan de slag. Sommige organisaties hebben behoefte aan een verandertheorie, anderen aan een frame waarbij het maatschappelijk programma beter aansluit op het bedrijf of het meten van impact op project- of programma niveau om te kijken of men de goede dingen doet en of men de dingen wel goed doet.
Als onderzoek onderdeel is van de vraag, is dit ook zeer praktisch en is altijd een middel om tot de informatie te komen om daarna de volgende stap in de ontwikkeling te zetten. Ik breng hier natuurlijk wel de expertise mee vanwege mijn onderzoeksachtergrond. Het onderzoek zal daarom -waar gewenst- geinformeerd worden door of getoetst aan wetenschappelijke literatuur en/of methodieken. Uitkomst: een goed onderbouwde volgende stap in de ontwikkeling van het maatschappelijk programma.